Toros


Cada dia llegeixo publicacions digitals per tal de tenir una visió plural de fets i d’opinions. És un bon exercici, impensable fa uns anys. Però, cal dir-ho amb recança, la premsa digital ha tingut i té forts efectes negatius sobre els quiosquers, imprescindibles divulgadors de cultura i lleure. Un exemple molletà —amb voluntat d’agraïment i comiat— la Maria dels Diaris.

Amb aquestes lectures vaig coneixent el tarannà de cada publicació. Això, em permet —amb les reflexions— posar els filtres convenients per tal de no perdre, però modular, el rumb sòcio-polític, humanista, que forjat amb els anys i malgrat totes les incertituds, defenso.

I arribo a la conclusió, per exemple, que el diari El País, és, professionalment, tècnicament, un gran diari. Liberal nacionalista espanyol i un bon diari.

Tanmateix, un dia, el cap de setmana passat, em pregunto: ¿on puc trobar-hi la mort del torero Víctor Barrio, els morts —i les violacions— als encierros de San Fermín i la mort a la festa de la vaqueta del Pedreguer, a la Marina alta? Ai las! Ho trobo a la secció de Cultura! És a dir a la secció on s’hauria de parlar del conreu de les aptituds humanes vers el coneixement, la sensibilitat, la creativitat, la vida.

Però sembla que mentre aquelles festes nacionals i locals —inclosos els Països Catalans— es continuïn considerant «tradicions», les haurem de col·locar a l’àmbit de la cultura. És a dir, igual com posem en la seva cultura els sacrificis humans d’algunes civilitzacions de l’antigor. Que no hem evolucionat moralment, èticament, humanament, culturalment? Que no tenim uns conceptes de la vida, dels humans i del món molt més protectors, solidaris, pacífics?

Coda: Quan alguns actes deixen de ser èticament acceptables, passen de la cultura al delicte, malgrat que siguin tradicions.



(Publicat a Contrapunt el 11 de juliol de 2016)

Comentaris

Entrades més visitades