Memòria


El psiquiatra Luís Rojas Marcos té un llibre de divulgació científica i de suport a la comprensió de nosaltres mateixos titulat “Eres tu memòria”. La tesi central del llibre és que som el que recordem i que si deixem de recordar deixem de ser conscients de la nostra identitat; quasi que podríem dir, deixem de ser.

Les jornades sobre el món del tèxtil que el Centre d’Estudis Molletans va celebrar l’octubre passat han donat lloc a la imprescindible monografia de la revista Notes 30 i a nombroses activitats de divulgació i d’aprofundiment per part de les persones historiadores, estudioses i protagonistes de la nostra història fabril.

Totes aquestes activitats ens han demostrat que, sustentant la gran història, la història dels estats, dels grans esdeveniments i de les personalitats que “passen a la història” (la gran memòria), hi ha la petita història, la viscuda per nosaltres directament, la història de les persones, dels pobles, de la quotidianitat (la petita memòria).

Sense aquesta història, l’altra, la gran, seria un constructe científic extraordinàriament valuós per al coneixement i la cultura universals, però mancat de l’escalfor humana, mancat del ritme sensible del batec del cor de les persones, mancat de les paraules emocionades fruit de les vivències recordades, mancat d’allò que Miquel Martí i Pol en va dir “vida viscuda”.

Recopilar permanentment aquesta petita memòria és un treball peremptori. Per això cal agrair l’enorme feina de preservació de la memòria que, partint dels records de treballadores i treballadors, han fet M. A. Suárez, G. Arimon, J. Bertran, M. C. Macià, R. M. Securún, X. Pérez, M. Domènech, J. Ventura, i M. Pocurull, entre d’altres.

Coda: Si perdem la memòria, demà no sabrem qui som.

 

(Publicat a Contrapunt el 27 de març de 2015)


Comentaris

Entrades més visitades