Poca broma! Temps de cruïlla

L’encadenat d’eleccions que se’ns apropa com nuvolada de tempestes o boires abans del Sol, pot fer canviar —en positiu o en negatiu— el panorama dels nostres camps polítics i socials. Eleccions estatals, municipals, europees i, potser ben aviat, també nacionals. Temps de cruïlla: va de llibertats, certament, en plural. 


Espanya, l’estat que ens condiciona perquè ara mateix en som part —i molt important— es debat entre llibertats i pluralitat o imposició i uniformitat; entre un govern de democràcia i progrés o un altre d’autoritarisme i immobilisme. Totes les eleccions que aniran venint es mouran, amb tots els matisos que calgui, dins els mateixos paràmetres. Poca broma! Catalunya, Espanya, Europa, els nostres pobles viles i ciutats ens estem jugant si anem cap a unes polítiques de llibertats, igualtats i fraternitats o, com ens proposen els partits dretans i reaccionaris, cap a l’autoritarisme, les desigualtats i les discriminacions. 

És hora de donar prioritat al benestar, la convivència, el diàleg, la pau, la justícia, la igualtat, la plena vida humana com a única certesa que tenim, única esperança que ens pot enfortir, únic objectiu comú que ens pot moure. Cert, va de llibertats plurals, de llibertats per a tothom. La llibertat —paraula en singular— només es pot conjugar en plural; perdre la essa del plural és perdre la essa de solidaritat. 

Cap govern, ni espanyol ni molletà ni europeu ni català no pot perdre la essa de llibertats perquè si ens entossudim en defensar per sobre de tot la «nostra» llibertat, si ens dividim defensant cadascú la «seva» llibertat, els partits de la ceguesa autoritària ompliran de foscor els paisatges meravellosos dels nostres futurs desitjats: a la seva paleta només hi ha el color negre. 

En aquest nostre temps, cap demòcrata i progressista no hauria de pensar en la seva llibertat ans en la de totes les persones, de tots els pobles: salvem les llibertats per a poder aconseguir la llibertat. Deixem de mirar-nos el melic: ara, llibertats. Ara, aquí, allà i més enllà, governs de les llibertats. Això a Espanya, avui, només pot ser amb govern a l’entorn del PSOE, del PSOE que, amb responsabilitat històrica, retorni al socialisme i a la república. 

Que l’egoisme no ens faci traïdors!



(Publicat a somMollet el 18 d'abril de 2019)

Comentaris

Entrades més visitades