La felicitat sortosament no es compra

Felicitat o pau? Pau o bellesa? Bellesa o harmonia? Harmonia o diàleg? Diàleg o llibertat? Llibertat o dignitat? Dignitat o solidaritat? Solidaritat o justícia? Justícia o igualtat? I així podríem continuar amb germanor, placidesa, compassió, saviesa, beatitud. I tantes paraules més que podrien formar part d’aquesta cadena humanística plena de virtuts, valors, anhels. Mots que surten d’allò més humà de l’ésser humà, que brollen d’allò més espiritual que tenim les persones, tot i que no som ni Déus ni transcendents, que emanen d’allò que ens permet ser conscients de nosaltres mateixos, dels nostres fets i pensaments. 


Al cap i a la fi, termes i expressions que denoten la identificació que fem entre humanitat, felicitat i bona voluntat. Aquests dies, aquella successió humanística de termes virtuosos esdevé —com llaç groc universal— embolcall que tots portem, mostrem i compartim. 

Tanmateix, si tot commemorant amb joia el benaurat inici del cristianisme, si en celebrar amb goig el més alegre i humil moment de la història de la nostra espiritualitat, enlairem per damunt dels nostres cants la senyera de la felicitat, per què hi ha tanta infelicitat en el nostre món? Per què dediquem tants pocs esforços a la felicitat? ¿Per què la nostra societat —tan desenvolupada— afavoreix tan poc la felicitat, això que tan desitgem per a tothom i per a nosaltres mateixos el dia del naixement de la bona nova, o el dia que omplim de bons desitjos l’any vinent, o el dia que regalem allò millor que cadascú pot? 

La felicitat, aquell omplir l’ànim de satisfacció —l’ànim, ben a prop d’ànima; no de butxaca, ni de panxa, ni d’entrecuix— la felicitat, esdevé als nostres dies una grotesca màscara de carnaval anticipat que acaba, com les aclaparadores vendes i compres d’aquestes dates, amb unes cada vegada menys comprensibles rebaixes. 

Però la felicitat sortosament no es compra; només l’hem de trobar i tots la tenim. En això els poders també ens enganyen. 




(Publicat a somMollet el 23 de desembre de 2018)

Comentaris

Entrades més visitades