Humanitat, humanitats...

La Humanitat és el gènere humà, però humanitat és, també, una actitud pròpia dels humans. Tenir humanitat, tractar algú amb humanitat vol dir tenir bondat, compassió, caritat —que és sinònim d’amor. Així, el recorregut de moltes llengües —i de la nostra— ens porta a usar la mateixa paraula per a dir qui som i per a significar unes actituds que ens són molt pròpies. Com si fos indefugible que l’ésser humà hagués de ser, inexorablement, bondadós, compassiu, caritatiu, és a dir, amorós. 


Què ha portat a fer coincidir el nostre ser amb la nostra condició més genuïna? Una ideal i antiga visió de la persona, un indispensable desig Som la Humanitat i tenim, practiquem la humanitat, altrament, seríem —i som quan ho incomplim— cruels i ferotges, despietats i violents; allò que en diem ser inhumà. Certament, són impròpies dels humans la violència, la crueltat, la ferocitat... i tantes conductes que indiquen la perillosa i estesa qualitat —potser per repetida ja profunda— d’essers inhumans. Accions inhumanes que difícilment podem atribuir a les bèsties. Aquest és el punt més dolorós: els éssers humans, a diferència de les bèsties, tenim la capacitat de ser conscients de la nostra inhumanitat. 

Què ens porta a ser inhumans, a actuar en contra de la consciència d’éssers capaços del bé comú, de la bondat, de la fraternitat, de la solidaritat? Si aquell era el punt més dolorós, aquest és el més decebedor: el poder, totes les formes de poder, d’ambició, de possessió, de domini, ens fan perdre els valors humans per a convertir-nos en éssers que, abandonant la humanitat, ens posem en contra de la Humanitat. Això, no és només malbaratar la vida de les persones i de tots els éssers que integren el nostre món, és consolidar el camí —certament mil·lenari— que els poders han anat construint per a assentar el seu poder, disminuint la nostra humanitat. 

La filòsofa Marina Garcés escriu «Som humans en la mesura que podem elaborar, personalment i amb els altres, la vida com un problema comú». Personalment i amb els altres resoldrem un problema comú: la inhumanitat en la Humanitat. Llibre suggerit: Marina Garcés (dir.). Humanitats en acció 




(Publicat a somMollet el 4 de setembre de 2019)

Comentaris

Entrades més visitades