Quina és la nostra identitat?

Escric aquesta columna el dia de Sant Vicenç, la Festa Major més antiga del nostre poble que és ciutat. L’escric encara ple de l’energia vital i cultural que em va donar la ballada de l’Esbart Dansaire de Mollet del passat dissabte; magnífic exemple del fer perviure expressions d’identitat del nostre ser. Esforç, qualitat, autenticitat; arrelament en allò que ens fa ser poble. 



Amb amics que vaig tenir el plaer de compartir la ballada, vam parlar precisament d’identitat, i ho vinculàvem, entre d’altres coses, a l’Esbart, a l’acte cultural, social i simbòlic que comporten les danses de plaça que l’esbart converteix en espectacle. 

Analitzar la nostra identitat no és una feina sobrera; no és una dedicació per a sociòlegs o filòsofs. És un exercici ben útil per a saber qui som, què som, què hauríem de millorar personalment i col·lectivament. I per què. Amb un objectiu: partir de la realitat per anar, amb plena consciencia de nosaltres mateixos, cap a l’autenticitat; és a dir cap a la vida feliç com a éssers humans i com a humanitat. 

Identitat procedeix de ”idem” (el mateix). I entre moltes explicacions podem agafar-ne un parell: una manera de ser “un” (Aristòtil), o aquell lligam entre el passat i el futur (Leibniz). Aquella manera de ser amb la que et sents tu mateix, amb la que t’hi identifiques; aquella manera de ser que t’identifica, com a poble o com a persona. 

I aquí apareix la importància de l’anàlisi. Avui, allò que en diem la nostra identitat, és identitat o ens recorda una identitat passada? La identitat és aquell lligam entre passat i futur que cada dia anem construint i reconstruint individualment i col·lectiva. Allò essencial que ens fa sentir a un mateix com a individu i a un poble com a un mateix col·lectiu. 

Quina és la nostra identitat? personal, de Mollet, de Catalunya, d’Espanya? Ara mateix, és molt important saber-ho. Per a poder ser el que volem ser i defensar-ho. 



(Publicat a somMollet el 22 de gener de 2019)

Comentaris

Entrades més visitades