Oportunitat

El vot favorable a la investidura de Pedro Sánchez per part de partits d’esquerres, sobiranistes i independentistes de tots els territoris de les Espanyes, canvia dràsticament els escenaris polítics espanyol i català. Segurament, sense les condemnes per corrupció estesa de persones del PP i del propi partit, no s’hauria produït aquesta situació de canvi. Ha estat una oportuna excusa per a votacions que normalment haurien estat impossibles. Benvingudes siguin. S’ha fet fora el PP, i el PSOE ha de governar tenint en compte —a vida o mort— de qui ha rebut els suports, 


Aquest imprevist escenari és una oportunitat, sense precedents. Ho és, precisament pel tipus de suport vital que necessita el PSOE per a perviure en el govern. És l’hora del xantatge? No, de cap manera, és l’hora d’un obligat maridatge poligàmic —civil, és clar. 

Hem de canviar el guió si no volem quedar-nos on som o anar a pitjor. Tots estem sota l’espasa de Demòcles: el PSOE perquè sense els altres cau; els altres perquè sense els socialistes torna el nacionalisme espanyol més reaccionari, sigui popular o ciutadà: pinten bastos. Per què canviar el guió? Perquè ara mateix no és possible una DUI, ni un referèndum d’autodeterminació, ni hi ha majories populars suficients per a forçar-ho o per a considerar-ho convenient. Intentar aquesta via ens ha portat a la presó, a l’exili, a la intervenció de Catalunya per part de l’estat, a molts enfrontaments a casa nostra i a força desmoralització. 

La situació política ens permet obrir un període —que pot ser superior a una legislatura— per a parlar i negociar, per a millorar la vida de tothom, per a tranquil·litzar el país i per a ampliar la base social favorable al dret a l’autodeterminació o a la independència. Ho hem pagat molt car, però si no aprofitem, sense maximalismes ni cants de sirena, aquesta ocasió única, ens farem molt mal. El nacionalisme espanyol —no els espanyols— esperen els nostres errors i, per tradició, dominen la estocada. 

Coda: Primer objectiu: presos, exiliats i acusats lliures! 



(Publicat a somMollet el 10 de juliol de 2018)

Comentaris

Entrades més visitades