Notes per a no oblidar

El 15 de novembre de 1987 es presentava a Mollet la revista Mollet del Vallès, Notes històriques, una eina de difusió de treballs de recerca i de divulgació, especialment de l’àmbit històric. Mn. Joan Galtés, Josep Gordi, Jaume Vilaginés, Vicenç Vilà i Joan Ventura van ser còmplices imprescindibles d’aquella encertada acció, nascuda a redós de la Parròquia de Sant Vicenç i mitjançant la Sala Fiveller, entitat cultural de l’Església catòlica.  

Han passat vint-i-cinc anys d’aquella data i ara —raresa esplendorosa— ens disposem a celebrar-ne no només el seu naixement sinó, joiosament, la seva contínua existència durant aquest quart de segle. Efectivament, el proper dia 8, amb motiu dels actes del Dia de la Ciutat en farem la commemoració a la Sala de Plens de la Casa de la Vila.

Voldria remarcar uns aspectes que em semblen determinants. La revista Notes, l’any 1994, com a fruit del Mil·lenari de Mollet celebrat el 1993, i de la creació del Centre d’Estudis Molletans (CEM), esdevé la publicació d’aquest centre nascut de la voluntat de col·laboració entre la Parròquia i l’Ajuntament. Dit altrament, fruit de l’entesa cultural, social i humana entre el rector Mn. Joaquim Brustenga i l’alcaldessa Montserrat Tura. —sens dubte, un fet històric.

També —i amb la certesa d’equivocar-me per no citar més de dues persones— voldria fer esment del paper imprescindible de Gordi i de Vilaginés, no només com a membres del cos inicial de Notes, sinó també pel seu enorme treball, des del principi en el consell de redacció de la revista i més tard com a primers director i secretari del CEM; a més de col·laboradors permanents de la revista. Ells són la mostra fidel de la voluntat, de l’esforç i del treball de totes les persones que des dels càrrecs directius de la revista o del CEM han fet possibles aquests vint-i-cinc anys i aquests vint-i-set exemplars publicats.

En tercer lloc; durant aquest quart de segle, 246 persones hi han aportat els seus treballs. Es tracta d’un nombre extraordinari de col·laboradors. Són, precisament, els col·laboradors la base fonamental per a la durada no només de la revista Notes sinó també del Centre d’Estudis Molletans. L’una i l’altre, icones de la voluntat molletana i baixvallesana de superar, en tot moment, les immenses dificultats que la cultura, la recerca, el coneixement tenen per a sobreviure.

Cal pensar en el futur: ampliació del nombre de col·laboradors, especialment joves; ús de les tecnologies de la informació i la comunicació; i, singularment, col·laboració cultural amb el nostre entorn natural, històric i humà, amb aquesta comarca no oficialitzada del Baix Vallès. 

Notes i el CEM en volem ser avançada cultural d’aquesta cooperació. A cada banda del Besòs —El Galzeran-Gallecs— hi tenim persones i entitats amb la mateixa voluntat.



Oriol Fort i Marrugat
Director del Centre d’Estudis Molletans

(Article publicat a la revista Contrapunt el 31 d'octubre de 2012)


Comentaris

Entrades més visitades